Op 10 december 2019 kwamen bijna 40 vertegenwoordigers van TSW&M naar het LEF in Utrecht om daar samen te werken aan het thema ‘Missie voor mij’. Dit als follow up van het Kennis en Innovatie Convenant (KIC), dat op 11 november 2019 werd ondertekend. hierbij een deel van het interview met Annemieke Nijhof op de dag. Het volledige verslag in de issuu bijlage.
Missie-gedreven innovatiebeleid zorgt voor veranderingen in de TSWM. Welke?
“Meer dan voorheen moeten we verbindingen zoeken met andere sectoren, andere opdrachtgevers, andere kennisinstellingen. De komende jaren ligt de nadruk op het zoeken van samenwerking met agro, landbouw en tuinbouw, maar ook met de logistieke sector, en met thema’s als duurzame energie, circulaire economie en het sluiten van waterkringlopen. Dat alles betekent dat we als topsector water en maritiem meer vanuit de problemen van anderen gaan werken dan vanuit onze eigen probleemstelling. Een andere grote verandering betreft uitbreidingen. We gaan onze samenwerkingskring vergroten met Hbo-instellingen en we gaan nadrukkelijker kijken wat we in de regio kunnen doen.”
Op 11 november 2019 is het KIC ondertekend. Wat gaat het convenant betekenen voor de TSWM?
“In het Kennis- en Innovatieconvenant hebben we de kennis- en innovatievragen benoemd en belegd die we met elkaar gaan aanpakken. Daarvoor gebruiken we de topconsortia (TKI’s) die al acht jaar bestaan. Zij gaan met de vragen aan de slag. Partijen die voorstellen hebben die passen binnen de agenda kunnen zich daar dus melden. Verder komen er uitvragen vanuit NWO, gericht op de wetenschappelijke deelnemers aan de topsector, zodat zij langdurig onderzoek kunnen doen naar vragen die op die agenda staan. Daarnaast willen we in de uitvoeringspraktijk van de waterbeheerders in Nederland actief op zoek gaan naar proeftuinen, pilots, toepassing van innovaties in allerlei programma’s en projecten die ze sowieso al uitvoeren maar die naar ons idee innovatiever kunnen: kortom alles dat te maken heeft met het KIC.
Wat daarin niet expliciet geregeld is, is de internationale ambitie. De vraag is: wat willen we met elkaar in het buitenland? Hoe gaan we missies organiseren, hoe gaan we naar belangrijke beurzen waar Nederland zich presenteert en waar we de watersector vertegenwoordigen? Dat is een aparte actielijn waar we volop mee bezig zijn. En een laatste aandachtspunt: hoe zorgen we dat de jonge mensen in Nederland voor de goede opleidingen kiezen, zodat ze een weg kunnen vinden in belangrijke missies.”
Deze dag heet ‘missie voor mij’: wat heb jij zelf opgehaald vandaag?
“Ben heel blij met de houding van de betrokken mensen als het gaat om vernieuwing. De deelnemers die hebben bijgedragen aan de onderwerpen in het KIC, blijken doordrongen van de kansen die het nieuwe innovatiebeleid biedt. Het buiten hun eigen wereld treden brengt aan de ene kant ongemakken met zich mee (‘waarom moet het anders terwijl het best goed ging’, en ‘wat doen we dan nog samen’), maar aan de andere kant blijkt iedereen ervan overtuigd dat er nog een wereld te winnen is als we onze sector verbinden met andere sectoren. De mensen uit de watertechnologie hebben al veel nieuwe verbindingen gelegd met andere sectoren en ze merken dat die samenwerking nieuwe inzichten oplevert, omdat er elders anders gedacht en gewerkt wordt. Betrokken mensen zijn gelukkig heel nieuwsgierig.”
Laatste vraag: wat is nu de volgende concrete stap?
“We gaan alles uitwerken. Onze agenda is breed en veelomvattend, en niet alles kan meteen. Dat betekent dat we prioriteiten moeten stellen voor wat we in 2020 gaan doen. De concrete vraag die ik aan de deelsectoren voorleg is: waar ga je in 2020 aan werken? Daarna gaan we faciliteren dat die prioriteiten ook daadwerkelijk tot stand komen, zowel op het gebied van kennis als qua innovatie.”