Het was even wachten maar we hebben gelukkig een nieuw kabinet met nieuwe beleidsaccenten. Bijvoorbeeld in het geval van Economische Zaken en Klimaat. Of het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. We zullen de nieuwe ministers voeden met informatie over onze sector zodat ze beslagen ten ijs komen.
CEO-DG diner
Tijdens het goedbezochte CEO-DG diner dit maal in samenwerking met Topsector Logistiek met boegbeeld Aad Veenman gaf Allard Castelein, CEO van de “Port of Rotterdam” zijn visie op de toekomst. Het havenbedrijf heeft een scala aan uitdagingen in het verschiet. De aanwezigen in de zaal waren zowel logistieke als water en maritieme experts maar ook uit de energie wereld waren een aantal deskundigen aanwezig, waaronder het Boegbeeld Manon Janssen.. De twee grootste uitdagingen zijn digitalisering en de energie transitie. Daar zal de haven in de toekomst het verschil mee moeten maken. Tussen de presentaties door waren er goede discussies aan de tafels. Gezamenlijk thema: hoe blijven we koploper? In ieder geval door te blijven vernieuwen maar de bestaande klant niet te vergeten!
Nieuw Topsectorenbeleid
DG Bedrijfsleven en Innovatie van het ministerie Economische Zaken en Klimaat Bertholt Leeftink gaf een korte toelichting over de toekomst van de Topsectoren. Afgelopen tijd hebben verschillende geruchten de ronde gedaan. Het beleid zal worden doorgezet maar de focus op maatschappelijke uitdagingen zal vergroot worden. In het artikel: Wat doet Rutte III voor de watersector? is hier meer over te lezen. Voor ons geen verrassende wendingen. De verhoging van het totale budget voor toegepast en fundamenteel onderzoek hebben we als topsectoren bepleit en we gaan uit van een 50/50 verdeling van deze € 500 miljoen.
Oplossen beter dan genezen
In het nieuwe kabinet wordt meer gesproken over klimaat mitigatie dan over adaptatie met betrekking tot klimaatveranderingen. Dit terwijl daar toch ook grote uitdagingen liggen en innovatie kansen op een gebied waar Nederland vanouds sterk in is. Wij zullen dat als Topsector Water & Maritiem blijven benadrukken, zoals ook in onze Kennis- en Innovatie agenda al gebeurd. Inmiddels is ons nieuwe Kennis- en Innovatie contract 2018-2019 vrijwel gereed voor ondertekening met de nieuwe bewindspersonen. Een aantal thema’s zullen verder uitgebouwd worden. Het werk van Topsector Water & Maritiem willen we actief doorzetten: van kennis naar kunde naar kassa. Nieuwe ideeën, uitgewerkt aan de hand van goed onderzoek, sneller naar de markt brengen.
MKB in de prijzen
Afgelopen tijd zijn vele internationale experts naar Nederland gekomen voor een blik op de toekomst in de watersector. Het jaarlijkse Maritime Week gaf allerlei maritieme aspecten een zetje naar de voorgrond. De prijswinnaars van het gala hebben vernuftige innovaties laten zien. En dat ook het MKB het kan blijkt uit De ‘Seagull-301’. Een zeer innovatief schip met een multifunctioneel platform, dat breed inzetbaar is voor militaire en commerciële doeleinden. Het vaartuig kan bemand, op afstand bestuurd of geheel autonoom opereren. Een bijzondere prestatie van het Nederlandse mkb, onder leiding van De Haas Maassluis BV en Ginton Naval Architects BV. En het schip ‘off-all-charts’ pioneering spirit kreeg een aparte oorkonde omdat het zo enorm groots is dat er geen award voldeed.
Wereldformaat beurs
Op de Aquatech zijn in 4 dagen 20.490 bezoekers ontvangen. Op Nederlands grondgebied waren het vooral veel internationale nieuwsgierigen die opzoek waren naar water en deltatechnische oplossingen. Tijdens aparte sessies werden experts aan elkaar gekoppeld om oplossingen te bedenken voor uiteenlopende ideeën maar onder andere ‘Building with Nature’. Een beurs van wereldformaat die vele nieuwe contacten verder zal helpen.
Veel leesplezier met deze nieuwsbrief.
Hans Huis in ’t Veld