Op donderdagochtend 5 juli heeft Joke Cuperus, voorzitter van het Topconsortium voor Kennis en Innovatie Watertechnologie Topsector Water & Maritiem het onderzoeksrapport ‘Economische kansen en hoogwaardige kennis in water’ aan Bertholt Leeftink, DG Bedrijfsleven en Innovatie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat overhandigd. Het rapport geeft een duidelijke blik op de meerwaarde van watertechnologie voor de Nederlandse economie.
Afbakening
Doel van het onderzoek is om de betekenis van de watertechnologiesector voor de Nederlandse economie in kaart te brengen. In het kader van duurzame ontwikkeling en smart economy is gekeken naar de rol van R&D en innovatie in i s de watertechnologie-sector. De branche is onder te verdelen in drinkwater, proces- of industriewater, afvalwater en sensoring van water.
Sterke groei
De sector is goed voor ongeveer 8 miljard euro aan omzet en biedt werkgelegenheid aan circa 35.000 mensen. Het Nederlandse watertechnologie-segment heeft zich sinds 2012 krachtig ontwikkeld, met een groei bij private bedrijven van ca. 13%. In deze periode zijn tevens 60 nieuwe bedrijven gestart. Technologische innovaties en toename van export zijn belangrijke factoren voor deze groei. Voor wat betreft de internationale markt verwacht 45% van de bedrijven de komende vijf jaar een groei van meer dan 20% te realiseren aan watergerelateerde omzet in het buitenland. De sector kent een hoge economische toegevoegde waarde: per werkzaam persoon ongeveer € 130.000.
Focus op samenwerking
DG Bedrijfsleven en Innovatie Bertholt Leeftink (ministerie van EZK): ‘In het regeerakkoord is afgesproken dat het topsectorenbeleid, gericht op samenwerking tussen bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden onder andere prioriteit geeft aan het raakvlak tussen landbouw, water en voedsel. Het is daarom geweldig om te zien dat innovaties binnen de watertechnologiesector breed toepasbaar zijn in andere topsectoren, waaronder Agri & Food.’ Resultaten van dit onderzoek laten zien dat de afzetmarkt de laatste jaren is verbreed naar meer sectoren (bijvoorbeeld landbouw en zorg). Het topsectorenbeleid is specifiek toegespitst op het realiseren van economische kansen van maatschappelijke uitdagingen via kennissamenwerking. Deze samenwerking draagt bij aan het vergroten van de marktkansen.
Voorbeelden uit de branche
Joke Cuperus – naast bestuurder TKI Watertechnologie ook CEO van drinkwaterbedrijf PWN – weet dat er nog veel te onderzoeken valt. “We hebben nog maar een heel klein deel van alle mogelijkheden met water ontdekt. We kijken met oplettend oog naar alle nieuwe ontdekkingen zoals bij het project SMART, detectie- en real-time learning in de water distributie; een geïntegreerde benadering van het gegevensmodel, waarbij smart data centraal staat.” Het bedrijf Acquaint is betrokken en maakt de laatste jaren een snelle groei door.
Een compleet ander project is COASTAR. Maatschappelijke vraagstukken zoals klimaatverandering en zoetwatertekort zijn de uitgangspunten van dit onderzoek. De zoektocht naar de juiste technologische oplossing is in samenwerking met Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.
Export
Watertechnologie is veelal internationaal actief; export is een belangrijk product. Veel voordeel is te behalen in samenwerking en het internationaal gezamenlijk optreden. In lijn met deze kans is de eerste Topsectorencoalitie georganiseerd door Topsector Water & Maritiem. Ontwikkelingen in deze branche sluiten daarnaast goed aan bij de VN Global Goals: Clean Water & Sanitation en heeft directe verbinding met ten minste 6 andere Goals. Economische kansen liggen in de verbinding met producten en diensten in de sfeer van afval, energie en voedsel.
Uitvoerende partijen
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Topconsortium voor Kennis en Innovatie Watertechnologie (TKI Watertechnologie) door Netherlands Water Partnership (NWP) in samenwerking met Bureau Beleidsonderzoek (BBO) en PNO Consultants (PNO). Download hier het rapport.