Ter afsluiting van 2016 wil ik graag iedereen bedanken die zich heeft ingezet voor de water sector in het algemeen en voor de programma’s en initiatieven vanuit Topsector Water in het bijzonder. Er is afgelopen jaar veel bereikt. Zonder compleet te kunnen zijn, denk ik aan het opnemen van de Blauwe Route in de Nationale Wetenschapsagenda, de groeiende intensieve samenwerking met andere topsectoren. Zoals projecten en initiatieven rond Nova Delta, de energietransitie, wereldwijde verstedelijking en programma ’s met voedsel en water, maar ook de Nieuwe Afsluitdijk, met Blue Energy als één van de nationale iconen. Het afgelopen jaar hebben we een nieuwe Human Capital strategie vastgesteld, welke nauw aansluit bij die van de gemeenschappelijke topsectoren. Het succesvolle Wereld Water College neemt daar een belangrijke plaats in. 2016 was echter ook het jaar waarin de maritieme sector het zwaar kreeg door de enorme reductie in investeringen als gevolg van de lage olieprijs en politieke ontwikkelingen. Na jaren van gestage groei werd 2016 een jaar waarin vele maritieme bedrijven hun orderportefeuille zagen dalen en reducties in personeel moesten doorvoeren.
Dips en single-lifts
Dit jaar liggen er voor de maritieme sector nieuwe kansen in het kader van de energietransitie. Dit door een flinke groei in aanleg en onderhoud van offshore windparken. Dankzij schaalvergroting en innovaties daalt de kostprijs van offshore windenergie spectaculair. Een aantal innovatieve bedrijven heeft hier tijdig op ingespeeld met nieuwe schepen voor aanleg en onderhoud, welke in 2017 al volop aan de slag kunnen. Ook bedrijven welke geïnvesteerd hebben in de ontmanteling van olie- en gasplatforms op zee creëren in deze markt nieuwe mogelijkheden. Zo zal in 2017 het eerste Shell Brent platform (Brent Delta) in één ‘single-lift’ verwijderd worden.
Verschuivingen voor en achter de duinen
Zoals verwacht veranderd komende decennium de ruimtelijke indeling van de Noordzee flink. Dit door invulling van offshore windparken, energie opslag, verwijdering van uitgewerkte olie- en gasplatforms, maar ook door de groei van zeewierteelt en schonere schepen. Aandacht voor de toekomst van zeeën en oceanen zal een belangrijk aandachtspunt worden tijdens de Volvo Ocean Race, welke in 2017 van start gaat en in 2018 in Scheveningen zal finishen. Ook achter de duinen veranderd er veel. De vaststellingen van nieuwe normering voor de waterkeringen geeft veel nieuwe uitdagingen binnen het nieuwe Hoogwaterbeschermingsprogramma. Om een uitdaging te noemen: een jaarlijkse besteding van ca € 1 miljard. Tevens is de tendens zichtbaar dat nieuwe waterzuiveringstechnieken snel zullen bijdragen aan de gewenste circulaire economie. Ik verwacht dat de exportpositie van deze bedrijven door investeringen met steun van de waterschappen zullen toenemen. Zeker in het kader van de enorme groei van wereldsteden welke gelegen zijn aan kwetsbare kusten en delta’s.
Showcases in politiek café
In Nederland hebben we in het voorjaar Tweede Kamer verkiezingen en het wordt nog spannend hoe het nieuwe kabinet eruit zal zien. Het is echter wel duidelijk dat belangrijke thema’s zoals investeringen in scholing en innovatie, inspelen op klimaatverandering, duurzaamheid en veiligheid een hoofdrol zullen spelen. Door de topsectoren, Team ICT en Topteam Sport wordt op 23 februari een politiek café georganiseerd. Dit om onze kunsten van afgelopen jaar meer zichtbaar te maken en het belang van investering in innovatie te tonen. Het politiek café zal een verlengde zijn van het VNO-NCW initiatief ‘NL Next Level‘, met het doel de verdiencapaciteit van het Nederlandse bedrijfsleven te vergroten. Let overigens ook op de jaarlijkse ambassadeursconferentie op 2 februari in Den Haag. Een makkelijke stap naar een gateway van ontzettend veel informatie over buitenlandse markten.
Een jaar vol kansen en mogelijkheden. Ik hoop dat wij ze samen weten te pakken. Ik wens u een gezond en voorspoedig 2017 in alle opzichten.
Hans Huis in ’t Veld