Op maandag 8 mei vond de voorronde van Topsector Water als partner voor het evenement Making Waves plaats. Tijdens het lopend buffet van de zoet-zouttweedaagse in het Restaurant van de Toekomst op de Wageningen Campus hielden 6 bedrijven een pitch over hun innovatie. Van de 6 pitches zijn 2 winnaars uit de bus gekomen: Joost de Waard met de Villagepump (publieksprijs) en Arjan Berkhuysen van de Vismigratierivier (juryprijs). Ze zullen tijdens Making Waves op het podium hun innovatie presenteren aan nationale en internationale stakholders, investeerders, technici, ondernemers, wetenschappers en beleidsmakers. Alle pitches worden op 7 september gestreamd naar verschillende Nederlandse ambassades in het buitenland.
Beslissing
Nadat alle 7 minutes presentaties waren afgerond was het tijd om de beste innovatie te kiezen. De beslissing werd gemaakt op basis van toepasbaarheid, duurzaamheid, oplossing voor een groots maatschappelijke uitdaging en presentatie. De publieksprijs was spannend. Het applaus voor de de villagepump, vismigratierivier en de slamdam ontliepen elkaar nauwelijks. Uiteindelijk gaf de decibelmeter uitsluitsel. Het juryrapport werd achter gesloten deuren opgesteld. De jury bestond uit voorzitter Joost Buntsma (directeur Stowa), Jaap van Thiel de Vries (Deputy Manager Hydronamic Boskalis), Marnix Krikke (Director Innovation & Human Capital at Netherlands Maritime Technology Association) en Bram de Vos (Managing Director Environmental Sciences Group van Wageningen University and Research). ‘De pitches ontliepen elkaar nauwelijks maar toch was de jury unaniem’, zo sprak Jaap van Thiel de Vries. Van de vismigratierivier was de jury vooral gecharmeerd van het integrale concept waarbij veel partijen met elkaar een project hebben opgezet dat nog nooit eerder was gedaan.
Pitches voorronde partner Water
De andere pitches die werden gehouden door: Anna van den Hadelkamp over SLAMdam, Maurits Alberda met SeaQurrent, Dorian Hill over Hillblock, Remment ter Hofstede over de ReefGuard, zijn evenwel uitgenodigd om deel te nemen aan de ronde tafelgesprekken tijdens het evenement. Deze sessies bieden innovatoren de mogelijkheid tot kennisdeling onderling en brengen ze in contact met experts die de innovaties voorbij de pilotfase kunnen helpen. Binnenkort zijn de presentaties online te zien via de Making Waves site.
Making Waves
Making Waves is een internationaal evenement op de Afsluitdijk voor zo’n 600 mensen, die grotendeels worden uitgenodigd op basis van hun betrokkenheid en besliskracht op de verschillende thema’s. Deze thema’s zijn naast Water ook Food & Health, Energy & Transport, Environment & Raw Materials, Innovative Society & Security. Waarom is het zo interessant om deel te nemen? Op het TEDx-achtige evenement krijgen innovaties een podium, dit sluit aan bij de jaarlijkse zoektocht vanuit EZ om start-ups en disruptives uiteindelijk een Europese zet te geven. Daarom wordt Making Waves dit keer ook gebruikt als grote finale voor de selectie van de innovatie die Nederland gaat vertegenwoordigen op de Europees niveau. Hiermee is Making Waves niet alleen een op zichzelf staand evenement, maar tevens onderdeel van een keten aan evenementen en activiteiten. 1 Making Waves (Nederlands podium), 2 Ideas from Europe (Europees podium als vervolg op Making Waves), 3 Joint Scale Up trajecten (verder brengen verschillende innovaties rond een specifiek thema).
15 mei is er nog een mogelijkheid om de voorronde mee te maken in Delft bij Challenging Blue Monday.