In het afgelopen jaar zijn, ondanks de grote onzekerheden op het wereldtoneel, een aantal mooie ontwikkelingen geweest. Zo is de bewustwording rond de klimaatverandering enorm gegroeid. Veranderingen zijn merkbaar door de extremere weercondities zoals zwaardere orkanen en extreme droogte in onder andere Afrika. In Nederland zijn de effecten van de lange mooie zomer zelfs tot in december nog voelbaar door onder meer de lage rivierstanden, lage grondwaterstanden en dreigende verzilting van drinkwatervoorraden tot in afgelopen najaar. Door de lage rivierstanden kunnen schepen maar half geladen varen, waardoor meer vracht over de weg wordt vervoerd. Dit betekent dat per ton vracht meer emissie wordt uitgestoten. Lage grondwaterstand in de veenweidegebieden beïnvloedt de natuur en landbouw. Daarnaast speelt vervuiling van ons oppervlakte en zeewater door microplastics een steeds grotere rol in onze voedselketen waardoor grotere gezondheidsrisico’s ontstaan. Dit zijn slechts enkele voorbeelden hoe natuur, voedsel, logistiek en energie samenhangen met een goed watermanagement en klimaatcondities.
Samenhang in alle onderdelen
Kennis en innovatieprogramma’s moeten dus, over de grenzen van ministeries en topsectoren, in meer samenhang met experts uit verschillende werkvelden worden geschreven. Het nieuwe missie gedreven Kennis- en Innovatiebeleid is daarop gericht. Ofschoon het proces wat onwennig is gestart, wordt thans bijvoorbeeld intensief samengewerkt met de Topsectoren Agri & food, Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, Water & Maritiem én met de ministeries van LNV en I&W. Lees meer over de tussenstand in het nieuws bericht.
Aangezien we in de laatste officiële werkweek van dit jaar zijn beland, blik ik graag terug. In 2018 zijn een groot aantal evenementen geweest waar wij op nationaal en internationaal niveau onze kennis en innovaties hebben kunnen tonen. Ik licht enkele uit:
– We hebben samen met het ministeries van I&W en EZK kunnen bereiken dat in 2018 uit de “Impuls Toegepast Onderzoek” extra middelen zijn vrijgemaakt voor de TO2 instituten, waaronder Deltares, MARIN en TNO. Het is de bedoeling deze lijn in en na 2019 door te zetten;
– De beslissing van de VN om het “Climate Adaption Centre” in Nederland te vestigen. In het najaar van 2020 zal de internationale Climate Adaptation Summit van de VN Nederland plaatsvinden;
– De internationale Ocean Summit “Future of the Oceans”, georganiseerd door onze Topsector tijdens de finishweek van de Volvo Ocean Race met ruim 750 deelnemers en vele presentaties van Nederlandse innovaties m.b.t. duurzame oceanen, zeeën en kusten. Speciale aandacht was er voor het tegengaan van (micro)plastic vervuiling van oppervlakte water en zeeën en de gevolgen voor de voedselketen en onze gezondheid;
– De International Water Week, die eind september in Leeuwarden is gehouden, vol mooie voorbeelden van innovaties in de Watertechnologie;
– Bijeenkomsten als 10-jarig bestaan van Deltares, het 10.000ste model van MARIN en het 150 jarig bestaan van Van Oord trokken veel bezoekers en bij alledrie stonden thema’s als klimaatmitigatie en -adaptatie nadrukkelijk op het programma, met o.a. schonere schepen, energietransitie en duurzame kustverdediging en watermanagement. Vanaf deze plaats feliciteren we Van Oord met het verkrijgen van het predicaat Koninklijk.
Vooruitkijkend
Ook in 2019 staan alweer een aantal bijeenkomsten gepland, zoals een werkbezoek van Minister Cora van Nieuwenhuizen aan Topsector Water & Maritiem eind januari en een Kennisconferentie eind maart. Verder zijn uit de Ocean Summit van dit jaar een aantal initiatieven voortgekomen zoals het vergroten van het waterbewustzijn onder de bevolking. Het Koninklijk Watersportverbond gaat hierin samenwerken met het Ministerie van I&W, waterschappen en drinkwaterbedrijven. Voorafgaand en tijdens de Ocean Summit zijn zoveel verbindingen tot stand gekomen tussen kennisinstituten, publieke en private partijen dat de kans is ontstaan voor een nieuw sportinitiatief. Voor het eerst in de geschiedenis is een Nederlands America’s Cup syndicaat opgestaan met als basis een kennis- en innovatie programma gericht op sustainability en performance. In een volgende Ocean Summit, tijdens Sail Scheveningen op 21-24 juni 2019, kan wellicht meer toelichting gegeven worden.
Afgelopen november was het laatste Deltacongres en de laatste bijeenkomst van de Raad van Toezicht van het NKWK programma onder leiding van Wim Kuijken als Deltacommissaris. Graag wil ik hem bedanken voor zijn rol en constructieve samenwerking tussen het Deltaprogramma, NKWK en Topsector Water & Maritiem gedurende vele jaren. Wij vertrouwen erop dat wij met zijn opvolger, Peter Glas, dezelfde goede samenwerking zullen hebben en wensen hem veel succes. Ik zal medio 2019 mijn taak als Boegbeeld van onze Topsector na 7 jaar neerleggen. Met mijn team werk ik aan een goede opvolging.
In deze nieuwsbrief verder weer vele nieuwe initiatieven uit de breedte van onze mooie sector. Ik wens u veel leesplezier, fijne feestdagen en een mooi en innovatief 2019.
Hans Huis in ‘t Veld