Nederland is één van de meest concurrerende en innovatieve landen wereldwijd en heeft de ambitie om dat in de toekomst te blijven. De economische groei moet steeds meer komen van technologische ontwikkeling en het slimmer organiseren van productieprocessen. Dit heeft geleid tot het Missiegedreven Innovatiebeleid, waarmee wordt voortgebouwd op de samenwerking uit de Topsectorenaanpak.
Vier maatschappelijke thema’s en technologieën
Binnen het Missiegedreven Innovatiebeleid en de topsectoren ligt de focus op vier maatschappelijke thema’s en sleuteltechnologieën zoals quantum, nano- en biotechnologie.
- Landbouw, water & voedsel;
- Gezondheid & zorg;
- Energietransitie & duurzaamheid
- Veiligheid.
Water is verbonden met alle onderdelen. In dit bericht de huidige tussenstand omtrent de beleidsbepalingen.
Landbouw, water & voedsel
Het thema Landbouw, Water en Voedsel zal in januari met 6 missies komen. Een van die missies is “Natuurinclusieve kringloop landbouw” met als doel 50% minder gebruik van water en een sterke reductie van emissies naar grond- en oppervlaktewater.
Energietransitie & duurzaamheid
Een andere missie: “Duurzaam gebruik van de Noordzee en andere grote wateren” heeft als hoofd item: In 2030 is er op de Noordzee en in 2050 voor de binnenwateren een balans tussen enerzijds de opgaven voor hernieuwbare energie, voedsel, visserij en andere economische activiteiten en anderzijds ecologische draagkracht en waterbeheer. Het beleid omschrijft ook dat we over 11 jaar energie uit water een volwaardig inzetbaar alternatief is voor verwarming van de bebouwde omgeving. De energietransitie gaat gepaard met een enorme uitbreiding van offshore windparken op de Noordzee. De Nederlandse maritieme bedrijven spelen hier goed op in met nieuwe schepen om de onderbouw van deze windparken te realiseren en de bovenbouw te kunnen installeren. Door zeespiegelrijzing zal voor onze kustverdediging veel meer zand vanuit de Noordzee gewonnen moeten worden (gesproken wordt over het 10-voudige t.o.v huidige situatie).
Veiligheid
De missie “Nederland als best beschermde Delta in 2100”. Heeft voorlopig als doel: Nederland is ook in 2100 en daarna de best beschermde en leefbare delta door het tijdig -op basis van klimaatscenario’s en knikpuntanalyses- nemen van toekomstbestendige en integrale maatregelen tegen beheersbare kosten. Een van de subdoelen die hier uit voortvloeien is een gezonde slibeconomie. De best beschermde Delta betekent ook dat Nederland voorop blijft lopen bij digitalisering t.b.v. het waterbeheer. In het document is beschreven dat Nederland een voorbeeld is voor andere landen en kan datakennis aan het buitenland verkopen. In 2030 moet de berekening duidelijk zijn hoeveel hoe grootschalig en/of we met hoge frequentie zandsuppleties kunnen blijven uitvoeren. Om de verwachte zeespiegelstijging deze eeuw bij te houden.
Bovenstaand is een tussenstand. De rapporten zullen begin het nieuwe jaar 2019 definitief gemaakt worden.