In kustgebieden wereldwijd is de beschikbaarheid van zoet grondwater beperkt, terwijl de vraag naar zoet water in die gebieden juist vaak toeneemt door bevolkingstoename en economische groei. Waterbedrijf Vitens, BAM en KWR Watercycle Research Institute werken binnen TKI Watertechnologie aan het doorontwikkelen en opschalen van de Freshkeeper, een succesvol concept voor het tegengaan van verzilting van drinkwaterputten.
Als in deltagebieden de druk op het grondwatersysteem te groot wordt, kunnen waterwinputten verzilten door het toestromen van brak en zout grondwater. Met de Freshkeeper wordt toestromend brak water gewonnen zodat het niet naar de zoetwaterput stroomt. Dit brakke water kan worden afgevoerd, bijvoorbeeld door het terug te pompen in een diepere grondlaag, of worden gebruikt als aanvullende drinkwaterbron na ontzilting met hulp van membranen. Vitens heeft – net als andere waterbedrijven die actief zijn in de delta – te kampen met deze verzilting van drinkwaterputten, onder meer op het winveld Noardburgum. Samen met onderzoekers van KWR werkt het waterbedrijf aan de full scale toepassing van de Freshkeeper op dit Friese winveld.
Kansen in wereldwijde delta’s
Ook BAM is partner in het TKI-project. Bedrijfsleider Frans Heinis van BAM legt uit waarom zijn bedrijf deelneemt: “Met de Freshkeeper hopen we nieuwe markten aan te boren. BAM is actief over de hele wereld en wij zien kansen voor toepassing in landen als Indonesië en Suriname.” Hij heeft hoge verwachtingen van de nieuwe technologie: “Verzilting is een wereldwijd probleem. In Nederland werken we aan geavanceerde oplossingen. In landen die minder ver zijn op het gebied van beheer en onderhoud, zie ik meer in een soort Freshkeeper ‘light’: robuuste technologie, eenvoudig in onderhoud.”
Brug tussen wetenschap en praktijk
Op dit moment leggen de TKI-partners de laatste hand aan het innovatieve putontwerp: een gecombineerde put voor winning van zoet water en afvoer van brak water naar de onderliggende watervoerende laag. Ook werken ze aan het meet- en regelsysteem voor de put en de ondergrond, en de aansluiting op bestaande systemen en leidingen. In het najaar wordt de eerste Freshkeeper-put gebouwd, waarna niet alleen deze put gemonitord wordt, maar ook gekeken wordt naar de effecten op andere putten. Heinis: “Tot nu toe loopt het project voorspoedig. Alle partners brengen hun eigen expertise en netwerk mee, waarvan de anderen profiteren. Dankzij deze samenwerking wordt het voor bedrijven weer mogelijk om nieuwe technologie te ontwikkelen en slaan we een brug tussen wetenschap en praktijk.”
Meer informatie
Het Freshkeeper-project is te volgen via kwrwater.nl. Daar vindt u ook meer informatie over andere TKI-projecten van KWR en de nieuwe ronde voor 2015 (voorstellen indienen tot 22 augustus 2014).