In een nat Nootdorp vond op 27 mei het halfjaarlijkse CEO-DG diner van Topsector Water plaats. De opkomst was hoger dan ooit, met 20 vertegenwoordigers – waaronder de nodige nieuwkomers – uit de top van bedrijfsleven, kenniswereld en overheid. Het werd een geanimeerde avond met veel discussie, waar boegbeeld Hans Huis in ’t Veld een enthousiaste introductie hield over de stappen die Topsector Water met elkaar heeft gemaakt. Met als belangrijkste winst de groeiende samenwerking: samenwerking in de gouden driehoek van bedrijven-kenniswereld-overheid, die tussen de drie pijlers van Topsector Water en ook de samenwerking over de grenzen van topsectoren heen (met o.a. energie, agrifood en tuinbouw). Hans benoemde ook concrete successen als de gezamenlijke economische missies (o.a. Jakarta), het werkbezoek van Minister Schultz, de aanstaande start van het DGGF en ook de grote stappen bij human capital (o.a. beurzen Techniekpact, Water Wissel Week). Hans brak daarnaast een lans voor het belang van toegepast onderzoek. Uit de aansluitende discussie werd duidelijk dat het voor echte innovaties van belang is om ruimte te blijven geven aan de hele kennisketen en verbindingen te blijven leggen tussen de diverse schakels (fundamenteel-toegepast-valorisatie).
Gastspreker Wim Jansen van het Ministerie van Financien sprak daarna over de stappen die zijn gezet in de exportfinanciering, mede op basis van het rapport van de High Level Groep Exportfinanciering vanuit Topsector Water. Veel van de aanbevelingen vanuit Topsector Water zijn opgepakt, waaronder een flexibeler landenbeleid, ruimte voor deelname van buitenlandse banken, een betere premiesystematiek en ook betere toegang voor het MKB. Financien mikt in de komende periode op verlenging en verdere verbetering van de EKG (Export Krediet Garantie) die wordt gezien als zeer complementair aan de instrumenten van Buitenlandse Zaken, waaronder het a.s. DGGF en de opvolger van het ORIO-programma. Peter Berdowski, CEO van Boskalis, nam het woord om expliciet zijn waardering uit te spreken voor de stappen die het Ministerie van Financien heeft gemaakt en nog steeds zet om het instrumentarium te verbeteren, maar gaf ook aan dat politieke marges het door de sector gewenste herfinancieringsfonds vooralsnog onmogelijk maken.
Guido Landheer van het Ministerie van Economische Zaken belichtte de actuele ontwikkelingen in het topsectorenbeleid onder het motto ‘Koersvast en Bijsturen’. Er is veel waardering en draagvlak voor het topsectorenbeleid, nationaal en internationaal (o.a. OESO), maar er is ook ruimte voor verbetering. In de komende periode wordt daarom extra aandacht besteed aan het verbinden van het topsectorenbeleid aan maatschappelijke uitdagingen (o.a. via de nationale iconen); de vereenvoudiging van het instrumentarium; het versterken van de verbinding met de regio; en daarnaast het – via externe communicatie – actiever en meer gezamenlijk uitdragen van de successen van het topsectorenbeleid.