Op 14 oktober lanceerde Skoon Energy haar online platform – Skoon Cloud – voor het delen van (grootschalige) batterijen. Daarnaast onthulde ze een zelf-ontwikkelde batterijaanhanger. Een plug en play mobiele energievoorziening voor diverse kleinschalige toepassingen. Qua programma koos Skoon voor een creatieve invulling. Naast inhoudelijke toelichting door oprichters Peter Paul van Voorst en Daan Geldermans, gaven Kees Koolen (Koolen Industries), wethouder Barbara Kathmann (Rotterdam) en Reinier van Herel (Damen Shipyards) korte pitches over hun visie op het belang van de energietransitie en de economische impact daarvan.
20 voet zeecontainer
Het team van Skoon verwelkomde ruim 200 gasten in de Schiecentrale (een voormalige kolencentrale) aan de Sint-Jobsweg in Rotterdam. Na een kort welkomstwoord door Peter Paul van Voorst gaf Daan Geldermans een update over de Skoonbox. De ontwikkeling van deze batterij met een capaciteit van ruim 600 kWh ter grote van een 20 voet zeecontainer bevindt zich in een vergevorderd stadium. De eerste testen zijn veelbelovend en de Skoonbox is binnenkort via de Skoon Cloud te boeken. Ondanks de realisatie van een eigen batterijcontainer benadrukte Geldermans dat de focus van het bedrijf op het softwareplatform ligt. De ervaring van zelf een batterijcontainer ontwikkelen en exploiteren draagt bij aan het optimaliseren van het platform.
Lancering
Het hoogtepunt van de avond was de lancering van Skoon Cloud, gepresenteerd door Van Voorst. Via dit online deelplatform brengt Skoon vraag en aanbod van mobiele batterijen bij elkaar en verbinden ze diverse markten en toepassingen. Zo bieden Greener en Wattsun, twee gerenommeerde batterijpartijen, hun beschikbare batterijen ook aan via de Skoon Cloud. Daarnaast gaan verschillende batterijeigenaren binnenkort het deelplatform gebruiken om een hogere bezettingsgraad voor hun batterijen te realiseren.
Door ook het transport van A naar B te automatiseren en ervoor te zorgen dat de batterij voldoet aan de eisen voor de gevraagde inzet ontzorgt Skoon zowel de aanbieder als eindgebruiker. Dit verhoogt het gebruiksgemak, de toegankelijkheid en rendabele exploitatie van mobiele energie. Zo levert de online marktplaats een tastbare, meetbare en reële bijdrage aan het versnellen van de energietransitie.
Na de lancering gaven Kees Koolen, vergroener, investeerder en partner van Skoon, Barbara Kathmann, wethouder Economie in Rotterdam en Reinier van Herel, Head of Business Innovation and Corporate Venturing – Damen Shipyards, korte elevator pitches over hoe zij tegen de energietransitie aankijken, welke rol Skoon hierin kan spelen en welke economische kansen er door vergroening voor de Nederlandse economie ontstaan.
Trailerbaar
Aan het einde van het programma had Skoon nog een verassing in petto. Met plezier presenteerde het Skoon team de eerste operationele Skoontrailer aan het publiek. Deze toegankelijke kleinere variant van de Skoonbox voorziet in groene energiebehoefte bij kleinere toepassingen. De 1-assige aanhanger heeft een capaciteit van 32,5 kWh en is plug en play. Door het kleine formaat en gewicht mag deze door iedereen met een normaal (B) rijbewijs vervoerd worden. Dat maakt de Skoontrailer interessant voor energiebehoeftes bij klein onderhoud in de bouw, filmsets en bijvoorbeeld foodtrucks. Uiteraard is ook de Skoontrailer via Skoon Cloud te boeken. Kijk op www.skoon.world voor meer informatie.
Foto (vlnr): Peter Paul van Voorst (Skoon Energy), Kees Koolen (Koolen Industries), Reinier van Herel (Damen Shipyards), Daan Geldermans (Skoon Energy).