Er is een groeiend besef dat onze oceanen een cruciale rol kunnen spelen om twee urgente crises te helpen verzachten: klimaatverandering en voedselonzekerheid. Net als op land, kan ook op onze oceanen op een regeneratieve manier ‘landbouw’ bedreven worden. Duurzame maricultuur – voedsel kweken en verbouwen in de oceaan – levert veerkrachtigere mariene ecosystemen op, die zowel de mens als de planeet ten goede komen. We nemen een duik in een aantal hoopgevende projecten en ontwikkelingen.
Biologische grenzen
Volgens de Food and Agriculture Association van de Verenigde Naties (FAO) heeft een derde van de visbestanden in de wereld hun biologische grenzen bereikt door overbevissing. Tegelijkertijd worden we geconfronteerd met een groeiende wereldbevolking die elk jaar meer voedsel nodig heeft. Viskweek wordt al langere tijd beschouwd als een oplossing om enerzijds overbevissing tegen te gaan en anderzijds de broodnodige groei van de voedselproductie bij te houden. Terwijl deze nieuwe industrie zich razendsnel ontwikkelde, zagen veel viskwekerijen zich geconfronteerd met tal van uitdagingen: zoals ophoping van voedselresten en uitwerpselen op de zeebodem, uitbraken van visziekten en parasietplagen en ontsnappingen. Daarmee kreeg aquacultuur – ondanks het enorme potentieel – al snel een negatief niet duurzaam imago. De grote vraag is dus: hoe kan oceaanlandbouw duurzaam opschalen?
De eerste drijvende boerderij: Nederland – Rotterdam
Een groep Nederlandse boeren heeft de eerste drijvende boerderij ter wereld gerealiseerd. Floating Farm is sinds mei 2019 operationeel in Rotterdam en produceert vers voedsel in de stad, waardoor voedselproductie weer dicht bij de consument komt op een duurzame, transparante manier, met dierenwelzijn als topprioriteit.
Het doel van Floating Farm is om voedselverspilling te verminderen, het aantal voedselkilometers te verlagen en de voedselkwaliteit te verbeteren. Ze hebben er zelfs een naam voor: Trans-FARM-ation. Of dit een schaalbaar model is voor de toekomst valt te bezien, maar het is een geweldige manier om bewustzijn te creëren over waar ons voedsel vandaan komt.
Floating Farm richt zich op kringlooplandbouw; naast de levering van verse zuivel aan de gemeente Rotterdam bestaat het overgrote deel van de gebruikte grondstoffen, waaronder het voer voor hun koeien, uit reststromen uit de stad zelf. Koeien krijgen bijvoorbeeld restgranen van een aantal Rotterdamse brouwerijen, oudbakken brood van Rotterdamse bakkers en gras van het Feyenoord-voetbalstadion te eten.
Bron: Food Inspiration