Een waterbuffer met een zuiverende laag van schelpen, een dak dat als waterberging fungeert en een slimme regenton die zichzelf leegt wanneer een piekbui op komst is. Dit is een greep uit de innovaties die de komende tijd worden getest in de nieuwe proeftuin WaterStraat.
Hier zijn experimenten met oplossingen voor een klimaat bestendige stad mogelijk. De levensechte testomgeving op het innovatieterrein The Green Village van de Technische Universiteit Delft is vanmiddag officieel geopend. In het bijzijn van ruim driehonderd bezoekers draaiden deltacommissaris Wim Kuijken en dijkgraaf Michiel van Haersma Buma van het Hoogheemraadschap van Delfland een knop om. Daardoor ging het in een tent met douches quasi heel hard op producten regenen.
De WaterStraat is een initiatief van het Valorisatieprogramma Deltatechnologie & Water (VPdelta), het Hoogheemraadschap van Delfland en The Green Village. De proeftuin is de tussenstap tussen een laboratoriumopstelling en toepassing in de openbare ruimte, vertelt programmadirecteur Marjan Kreijns van VPdelta. “Zolang jouw vinding in de testfase van het onderzoek zit, ben je hier op de juiste plek. Het is de bedoeling om praktisch te testen wat wel en niet werkt. We zijn gestart met twaalf startups uit ons eigen grote netwerk, maar er is ruimte voor meer deelnemers. Iedereen met een goed idee kan zich melden. We stellen de plaatsen in de proeftuin gratis beschikbaar.”
Flood Proof Holland
Als voorbeeld heeft de in 2013 geopende proeftuin Flood Proof Holland gediend. “Hier staat waterveiligheid centraal; er worden vooral tijdelijke waterkeringen ontwikkeld. Deze proeftuin is een groot succes. Het heeft ons gemotiveerd om voor stedelijke wateroplossingen ook een proeftuin te maken.” Kreijns merkt op dat echt innoveren in de watersector lastig is. “De klant is dikwijls een overheidsorganisatie en die wil zekerheid hebben. Ik snap dit goed. Een gemeente wil eerst weten of een product klaar is, voordat die in een straat met bewoners wordt toegepast. In de proeftuin kun je de werking van je innovatie laten zien.”
De meeste producten in de WaterStraat bieden oplossingen op straatniveau. Veel van deze innovaties bufferen water bij buien, zegt Kreijns. “Een aantal loost het water daarna niet op het riool maar gebruikt dit. Je moet het water dan op een of andere manier zuiveren. Daar zijn weer mooie innovatieve oplossingen voor. Zo wordt bij de Urban Rainshell van EWB het water met behulp van een schelpenbuffer gezuiverd.”
Slimme regenton
Kreijns noemt nog enkele andere innovaties. De Slimme Regenton van Studio Bas Sala heeft een kraantje dat ook online kan worden bediend. “Er is een koppeling aan de lokale weersvoorspelling. Is een piekbui op komst, dan gaat de ton lozen om de volle capaciteit in te kunnen zetten.” Het Polderdak van het gelijknamige bedrijf maakt van een dak een waterberging. Ook staat in de proeftuin een duurzaam bushokje dat water kan bergen. “Dit leuke idee is door studenten bedacht en niet door een bedrijfje. Zij hebben er een prijs mee gewonnen.”
Het echte testen gaat nu beginnen in de proeftuin, zegt Kreijns. “Er staan teams van studenten van de TU Delft en de Hogeschool Rotterdam klaar om metingen te verrichten. Ook kijken wetenschappers mee of innovaties kunnen worden verbeterd.” Zij roept gemeenten, provincies en waterschappen op om hun eigen problemen aan te dragen, zodat naar mogelijke oplossingen kan worden gezocht. Want een afwachtende houding is geen optie, vindt Kreijns. “Verschuil je niet achter het argument dat je niets kunt doen tegen wateroverlast door hoosbuien. Er zijn veel oplossingen voorhanden, zodat er altijd wel een goede oplossing voor jouw probleem te vinden zal zijn.”
Lees meer over de WaterStraat op de site van VPdelta.
Bron: H2O Waternetwerk