Wanneer een schip schoonmaakwater met paraffine inlevert in de haven van Rotterdam of Moerdijk, kan de reder een vergoeding krijgen. Deze nieuwe aanpak is bedoeld om vervuiling van de zee en de kust tegen te gaan.
Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft hierover afgelopen maandag een akkoord gesloten met de sector. Paraffine wordt onder meer gebruikt voor cosmetica, kaarsen en zeep. De laadruimten van de schepen die paraffine-achtige stoffen vervoeren, worden meestal na afgifte gereinigd op zee. Het is op basis van internationale afspraken dan toegestaan om het waswater met hard geworden paraffineresten te lozen. Witte brokken spoelen regelmatig aan op stranden. Dieren die hiervan eten, kunnen ziek worden of zelfs overlijden. De nieuwe aanpak moet deze verontreiniging tegengaan.
Het akkoord is afgesloten tussen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het Havenbedrijf Rotterdam, Koole Terminals, Bolsius International, de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders, Stichting De Noordzee en Rijkswaterstaat. Zij hebben afgesproken dat schepen die paraffinen vervoeren naar de havens van Rotterdam en Moerdijk, hun vervuilde schoonmaakwater in de haven kunnen afgeven. De reders komen dan in aanmerking voor een financiële compensatie.
Het Havenbedrijf Rotterdam vergoedt onder voorwaarden de kosten van het wassen van de tanks en de afgifte van het waswater. Ook Rijkswaterstaat draagt financieel bij. De vergoeding gaat rechtstreeks naar het bedrijf dat zorgt voor de voorwas en de inzameling van het waswater. Het mag niet gaan om de verplichte pre-wash. De ontvangende bedrijven gaan paraffine zoveel mogelijk als product hergebruiken.
Volgens Van Nieuwenhuizen is het niet meer van deze tijd om paraffineresten op zee te lozen. “Deze nieuwe aanpak helpt om onze stranden schoon te houden en voorkomt daarmee hoge opruimkosten. Verder voorkomt het dat vissen, zeezoogdieren en vogels paraffineresten opeten.” In 2017 zijn twee opruimacties gehouden die bij elkaar 812.000 euro hebben gekost, heeft Rijkswaterstaat becijferd.
Stichting De Noordzee wijst erop dat bij meer dan 40 procent van de controles op strand paraffine wordt aangetroffen. Directeur Floris van Hest spreekt naar aanleiding van de ondertekening over een mooie dag voor de Noordzee. “We laten in Nederland zien dat het kan: concrete stappen zetten naar een schone scheepvaart. Met dit convenant komen we dichterbij een schone Noordzee en schone stranden.”
Nederland loopt vooruit op strengere internationale afspraken. De Internationale Maritieme Organisatie waarbij 173 landen zijn aangesloten, streeft naar een mondiaal verdrag. De aangescherpte regels worden op zijn vroegst in 2021 wereldwijd van kracht. Wel is het mogelijk dat de nieuwe regels in sommige regio’s zoals de Noordzee eerder in werking treden dan in andere regio’s.
Meer informatie
Havenbedrijf Rotterdam over vergoeding
Stichting De Noordzee over voorlopersrol
Bericht Vrijwilligers ruimen strandafval op
Bron: H2O nieuws