Wat zal de rol van de Oceaan in 2050? Zal het onderwater een onbewoonbaar, overbevist, volledig uitgeputte wereld zijn waar Naties continue over strijden? En, als we kijken naar bronnen zoals olie en zeldzame materialen, zijn die dan nog bereikbaar? Of zal de oceaan onze bondgenoot worden en helpt zij ons om de wereldbevolking van (tegen die tijd) 9 miljard mensen te voeden? Zullen de diensten van de zee gebruikt kunnen worden zonder ooit uitgeput te raken? Zal zij een bondgenoot zijn die ons helpt om te gaan met de gevolgen van klimaatverandering? Dat wordt vanaf dit jaar november besproken tijdens verschillende Ocean Summits in de wereld.
Tijdens verschillende stop-overs van de Volvo Ocean Race zal Topsector Water samen met lokale partijen, de gemeente Den Haag, het ministerie van I&M, en Buza een evenement organiseren waar de toekomst van de zee besproken wordt. Hans Huis in ’t Veld, voorzitter van Topsector Water & Maritiem, ziet meer mogelijkheden dan bedreigingen. In het bijzonder, de enorme innovatieve kracht van de Nederlandse maritieme industrie en technologie moet kunnen bijdragen aan een oplossing. Op het gebied van visserij, landbouw, energie en onderzoek, Nederland speelt een leidende rol in de wereld. Deze conferentie biedt de mogelijkheid voor een ieder om zijn of haar zorgen uit te spreken. Het gaat om de toekomst van onze zeeën en oceanen en onze kinderen.
Inspiratie en oplossingen in Nederland
Tijdens de finish van de Volvo Ocean Race in Den Haag op 28&29 juni zal in de Nederland het sluitstuk georganiseerd worden. Daar waar de meeste andere landen zich concentreren op de plastic soup en de vervuiling van de zee, kijkt de Nederlandse kennis verder. De conferentie zal kijken naar antwoorden op vragen zoals:
• Hoe kan wij, tegen 2050, duurzaam maken gebruik van onze oceanen en globale welzijn bereiken op hetzelfde moment?
• Hoe combineer we technologie en duurzaam gebruik van de oceanen, met betrekking tot levensmiddelen, grondstoffen en energie?
• Zal de oceaan bijdragen aan het verminderen van de impact van de klimaatverandering?
• Welke internationale verdragen doen moeten we de oceanen om gezond te houden?
• Wat zijn de gevolgen van het leven op de Oceaan?