Bedrijven, kennisinstellingen zoals universiteiten, hogescholen en NWO, regio’s door heel Nederland en acht ministeries investeren gezamenlijk in 2020 4,9 miljard euro in kennis en innovatie. Dit is een verdubbeling ten opzichte van dit jaar. Het doel is om hiermee de concurrentiekracht van de Nederlandse economie te vergroten en in de toekomst te zorgen voor voldoende banen en inkomsten. Het kennis en innovatie convenant is het poldermodel in topvorm.
Kennis- en Innovatie Convenant
Het Kennis- en Innovatie Convenant (KIC) brengt investeringen van ruim 2.200 bedrijven, kennisinstellingen en overheden in innovatie samen. Zij bundelen hun krachten binnen de topsectoren om economische kansen van maatschappelijke uitdagingen (energietransitie & duurzaamheid, landbouw, water & voedsel; gezondheid & zorg; veiligheid) en sleuteltechnologieën (zoals AI, fotonica, nano en quantum) te benutten. Staatssecretaris Mona Keijzer: “We hebben jaarlijks 4,9 miljard euro tot en met 2023 om met slimme technologieën grote maatschappelijke uitdagingen aan te pakken: Nederlandse oplossingen voor internationale, maatschappelijke uitdagingen. Zo werken we aan het veiligstellen van onze banen en inkomsten in de toekomst.” Daarvan komt 2,05 miljard van bedrijven en 2,85 miljard uit publieke middelen.
Topsector Water & Maritiem
Volgens boegbeeld Annemieke Nijhof van Topsector Water & Maritiem is het convenant uitdagend en biedt het vele kansen voor de watersector. Zo is afgelopen tijd al een aantal nieuwe allianties gemaakt en dit zal in de toekomst meer gebeuren. ‘Het is wel complex! Nu de sectorgrenzen door de verbinding van alle huidige maatschappelijke uitdagingen vervagen, moeten we er wel voor zorgen dat we zichtbaar blijven. Ik ga graag mee in deze verandering, maar wil het goede aan boord behouden.’
Maatschappelijke missies
Het nieuwe convenant is gericht op vier brede maatschappelijke thema’s. Dat zijn (1) energietransitie en duurzaamheid, (2) landbouw, water en voedsel, (3) gezondheid en zorg, en (4) veiligheid. Hierdoor zijn nieuwe overheden aangehaakt, waaronder de ministeries van Justitie en Veiligheid, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de provincies en de gezamenlijke regionale ontwikkelingsmaatschappijen.
Nieuw budget
Overigens is slechts een klein deel van de 4,9 miljard voor 2020 echt nieuw te noemen. Van dit bedrag stond 345 miljoen euro nog niet op een ministeriële of andere overheidsbegroting, maar wel in het regeerakkoord: 185 miljoen euro uit de zogeheten Klimaatenvelop voor energietransitie en 160 miljoen euro voor toegepast onderzoek. De rest van het geld was al begroot door deelnemers van het convenant, deels specifiek voor innovatie.
Bekijk hier het Kennis- en Innovatie Convenant