Vewin, de Vereniging van drinkwaterbedrijven, roept op tot nieuwe maatregelen en waarschuwt dat komende generaties problemen krijgen als er nu niet snel actie wordt ondernomen. Het kennisinstituut van de drinkwatersector KWR slaat alarm over de vervuiling van het water door industriële stoffen, mest en medicijnresten. Naast medicijnresten en industriële stoffen vormen ook nitraat, bodemverontreinigingen en bestrijdingsmiddelen een gevaar. Daarnaast brengen de steeds meer veranderende weersbeelden ook nieuwe uitdagingen.
Droogte
RIWA-Maas directeur Maarten van der Ploeg verteld aan Trouw:”De droogte is verontrustend”. Vier miljoen Nederlandse mensen, boeren en bedrijven in Zuid-Holland en Zeeland gebruiken drinkwater uit de Maas. Daarnaast zijn er drie miljoen Belgen bij wie het Maaswater uit de kraan komt. “Niet alleen mensen maar ook de industrie en boeren schreeuwen in de zomer om water. Op dat moment begint ons systeem al te kraken. Is er dan een incident, zoals een onbekende verontreiniging, dan komen drinkwaterbedrijven in de problemen.”
Einde van de pijp
Peter van der Velden, voorzitter van Vewin, zegt dat drinkwaterbedrijven zich zorgen maken ‘over de toename van bestaande en nieuwe bedreigingen’. De droogteproblemen vallen extra op, omdat Frankrijk oude sluizen vervangt door nieuwe en de Duitse zijrivier de Roer voor minder wateraanvoer zorgt. “De vraag is wat er voor ons overblijft als iedereen een beetje sleutelt aan de Maas”, vertelt RIWA-Maas voorzitter Wim Drossaert. “Het is wachten op een moment dat er onvoldoende water uit de kraan komt.
Technologie heeft de toekomst
De kwaliteit van ons drinkwater is in heel Nederland in gevaar. Het grondwater, dat de bron is voor drinkwater, raakt op steeds grotere diepten en met meer stoffen verontreinigd. Dit leidt volgens het KWR tot een verslechtering van de grondwaterkwaliteit die waarschijnlijk onomkeerbaar is. Nieuwe technologien moeten de oplossing gaan geven. Alternatieve drinkwaterwinning, zoals via ontzilting of hergebruik, is helaas op grote schaal nog niet haalbaar.
Bron: RTL nieuws