Al enige tijd mag ik mezelf voorzitter noemen. In het speelveld der maritieme mogelijkheden voel ik me als een vis in het water. De verschillende onderwerpen rondom ‘water en bodem’ gaan ook goed. Echter, ik moet hard werken om mijn kennis over de watertechnologiesector op te schroeven. Binnen onze Topsector vind ik een aantal kernzaken belangrijk, namelijk: innovatie, arbeidsmarkt, toekomstperspectief, internationalisering, doelgerichte samenwerking, en pragmatisch denken. De maatschappelijke uitdagingen zijn al groot genoeg. Analyseren, informeren en omdenken zijn belangrijke denkprocessen in deze tijd. En vooral dat omdenken lijkt lastig.
Omdenken
Omdenken en innovatieve technologie gaan hand in hand. Vaak zie je een doorontwikkeling in de technologie en markt, maar doordat de randvoorwaarden niet meegroeien, stagneert de vernieuwing. Wanneer we de landelijke doelstelling ‘Nederland circulair in 2050’ willen halen, kunnen we niet stil blijven staan. Hergebruik van water is een belangrijke schakel om circulair te worden. Water in het algemeen overigens. Wij zijn een kleine sector maar wij zijn een hele bepalende en verbindende factor.
Circulaire economie
Het feit dat grondstoffen uit rioolwater nog steeds als afval gezien worden, is zo’n vertragende voorwaarde. Negentien stoffen (!) kan het waterschap inmiddels uit rioolwater halen. Je kan dan denken aan Co2, vetzuren, bioplastics, maar ook maaisel, te gebruiken als biomassa, zand of simpelweg warmte! Op de Dutch Design Week in Eindhoven, eind oktober, was het materiaal caleyda te zien. Dat wordt gemaakt uit bacteriën in afvalwater en kan worden gebruikt als biologische vervanger van bijvoorbeeld het landbouwplastic waarin boeren hun kuilbalen verpakken. Het is volledig biologisch afbreekbaar.
Het bedrijf Aquaminerals brengt grondstoffen via waterschappen en drinkwaterbedrijven naar de markt. Voor twee van die grondstoffen, struviet (een vorm van fosfaat) en cellulose, wordt door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gewerkt aan een ministeriële regeling waardoor zij wél als herwonnen grondstof gezien worden in plaats van afval. Cellulose kan bijvoorbeeld gebruikt worden als isolatiemateriaal. Maar ook ijzerzouten uit drinkwaterzuivering kunnen worden hergebruikt als vlokmiddel in afvalwaterzuivering, dat onderzocht wordt door het TKI-project HerCauWer.
Elke dag leren
Daar waar vroeger gekeken werd hoe we afvalwater zo snel mogelijk konden laten verdwijnen kijkt de watertechnologiesector nu veel meer naar hoe het afvalwater waarde creëert voor de maatschappij. Afval bestaat niet in een circulaire wereld. En zo leer ik elke dag weer meer en weet ik waarom de Topsectoren een essentieel onderdeel zijn van onze innovatiekracht. Lees vooral meer op de site over allerlei projecten van onze verbindende brede watersector.
Gegroet!
Thecla Bodewes