Dit innovatieve dak vol techniek koelt de stad en voorkomt wateroverlast. Op het Marineterrein in Amsterdam is het eerste slimme ‘blauw-groene’ dak ter wereld aangelegd. Een groen dak met isolerende beplanting bestaat natuurlijk al langer. Een blauw dak staat voor een bijdrage aan de waterhuishouding, waarvan de noodzaak na de heftige regenval van vorige week weer duidelijk werd.
Dit blauw-groene dak met de naam project Smart Roof 2.0 voorkomt wateroverlast tijdens intense regenbuien door water op te vangen, op te slaan en te hergebruiken voor de beplanting. Ook koelt het dak de omgeving door de vergroening en verdamping van het water. Een drainage-laag op het dak vangt regenwater op, wat via een slim systeem teruggaat naar de wortels van de planten. Op deze manier verdampt de meerderheid van het regenwater. Daarmee verminder je overbelasting van het riool en wateroverlast in de straten.
Vol met sensoren
Het dak is slim te noemen omdat het vol ligt met meetapparatuur. Er zijn 12 meetbare variabelen en 51 sensoren die dat meten, waaronder een infrarood camera, IR-oppervlaktetemperatuur, bodemvochtmeter, zonlicht reflectie en lysimeters voor de verdamping. Bovenop gebouw 002 van het voormalig Marineterrein in Amsterdam wordt namelijk de komende twee jaar uniek wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het koelend effect van verdamping. De onderzoekers houden de waterhuishouding en beplanting via sensoren in de gaten. De verdamping wordt direct gemeten met een weegsysteem dat is ingebouwd in het dak.