Nederlandse maritieme bedrijven en organisaties staan onder druk door de lastige marktomstandigheden. In die omstandigheden is het een uitdaging maar ook een noodzaak om bezig te gaan met de toekomst. Het TKI Maritiem stimuleert dit graag en organiseert daarom op 17 mei een speciale bijeenkomst onder de titel: “Blauwe Toekomst”. Geïnspireerd op de “Blauwe Route” van de nationale wetenschapsagenda en het resultaat van de studie ”Blauwdruk 2050” Speciale aandacht wordt gegeven aan innovatie in het mkb.
Wereldtop
De Maritieme Kennis en Innovatie Agenda met de titel: “Nederland de Maritieme Wereldtop: veilig, duurzaam en welvarend” omvat de plannen voor kennisontwikkeling, vernieuwing van producten, processen en diensten en voor het inspelen op nieuwe behoeften. Het benoemt een speerpunten voor samenwerkingsprojecten, waaronder Smart Industry, autonoom varen, nieuwe materialen, schone scheepvaart.
Lokatie en datum
Het event is op woensdag 17 mei 2017 van 09:30 tot en met 17:00 uur. Het TKI Maritiem roept geïnteresseerde ondernemers, mkb’ers, onderzoekers en opleiders op om mee te werken aan gezamenlijke innovatie in de maritieme sector. De organisatie is in handen van de Innovation Council van NML, het TKI Maritiem en het Maritiem Kennis Centrum. Meer informatie op de website van Maritime Technology.
Programma
09.30 uur Inloop, ontvangst en registratie
10.00 uur Opening ‘Naar onze Blauwdruk 2050, via de Blauwe Route’ Bas Buchner, voorzitter TKI Maritiem
10.30 uur Key note speech ‘Waarom een Koninklijke Marine?’ Commandant Zeestrijdkrachten luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk, Koninklijke Marine
11.00 uur Thema ‘Sustainable shipping’ Theo Klimp, fleet director Wagenborg Shipping
11.30 uur Thema ‘Life cycle performance’ Kees Jan Mes, algemeen directeur Pon Power
12.00 uur Thema ‘Duurzame energiewinning op zee’ Jan van der Tempel, co-founder van De Oude Bibliotheek Academy (DOB-Academy)
12.30 uur Lunch
13.30 uur Inspiratielezing ‘Nederland Maritiem Land!’ Matthieu Borsboom
14.00 uur Workshopronde 1, keuze uit workshops over 1) energiedragers, 2) winnen op zee en 3) het digitale schip.
14.50 uur Workshopronde 2, keuze uit workshops over 1) veiligheid en security, 2) productie, materialen en life cycle, 3) our oceans challenge en 4) MKB Workshop: Opzet van een MIT R&D Samenwerkingsproject, delen van ervaringen en best practices RVO, InnovationQuarter en presentatie succesvolle aanvraag door mkb ondernemer
15.35 uur Pauze
16.00 uur Pitches ‘Samenwerking in innovatie’
16.50 uur Afsluiting, Bas Buchner, voorzitter TKI Maritiem
17.00 uur Borrel
18.00 uur Einde bijeenkomst