’s Werelds eerste drijvende boerderij – de Floating Farm – in Rotterdam gaat vanaf vandaag melk verkopen via online supermarkt Picnic. De koeien worden gevoed met gras van Rotterdamse sportvelden, de mest belandt weer in parken en de geproduceerde melk wordt vanaf nu dus verkocht aan Rotterdammers. Een unicum in de wereld, maar is zo’n zelfvoorzienende drijvende koeienstal in de stad de toekomst? “We zijn de allereerste ter wereld en hebben nu ruim dertig koeien”, zegt Minke van Wingerden, partner van de Floating Farm tegen Editie NL. “Onze farm is gebouwd naar de principes van de circulaire economie en is zelfvoorzienend.”
Cirkel weer rond
Dat zit zo in elkaar: drijvende zonnepanelen voorzien in de energiebehoefte, het regenwater wordt opgevangen op het dak van de boerderij en vervolgens gezuiverd. De koeien, die door melkrobots worden gemolken, krijgen voer uit de stad: het gras van de Kuip en van golfvelden, bierbostel van brouwerijen en aardappelschraapsel. De koeien verwerken dit voedsel weer tot zuivel en die wordt sinds woensdag door Picnic aan de Rotterdammers verkocht. De koeienmest is weer bestemd voor Rotterdamse tuinen en parken. En zo is de cirkel weer rond.
“Ons doel is om de stedeling weer zo dicht mogelijk bij de herkomst en de bereiding van voedsel te krijgen”, zegt Van Wingerden. “We hebben de Floating Farm vorig jaar geopend naar aanleiding van de steeds schaarser wordende landbouwgrond, terwijl de bevolking maar groeit.”
Het idee van een Floating Farm is ontstaan in New York toen na orkaan Sandy in 2012 binnen twee dagen alle supermarkten leeg waren. “Toen ontstond het idee om voedsel te produceren op water. Door een boerderij drijvend te bouwen, kan voedselproductie doorgaan ondanks dat land overstroomt.”
Geen soja uit Brazilië
Volgens Hans Stegeman, econoom van Triodos, is de Floating Farm ‘een goed voorbeeld’ van de circulaire economie. “Het houdt in: een samenleving waarbij alles erop is gericht om materialen en grondstoffen uit de natuur zo efficiënt en lang mogelijk te gebruiken. Dat gebeurt hier. De koeien krijgen geen soja uit Brazilië waardoor er vervuiling ontstaat door vervoer en de melk wordt verkocht aan lokale inwoners waardoor er ook geen vervuiling door transport ontstaat”, zegt Stegeman tegen Editie NL. “Circulaire economie is echt de toekomst”, zegt Stegeman. “Er komen ook steeds meer ondernemingen die zich hierop toeleggen, al is het maar in ieder geval gedeeltelijk. Dat moet ook wel want deze economie is niet houdbaar qua CO2-uitstoot, plasticvervuiling en de uitputting van grondstoffen.”
Te veel rompslomp
Toch is het ook nog niet de heilige graal, geeft Stegeman toe. “Alleen een circulaire economie is niet houdbaar, want economisch is het niet de aantrekkelijkste manier. Boeren van megastallen willen niet lokaal verkopen, maar ook afzetten in het buitenland. Bovendien is het te veel rompslomp en niet haalbaar al het voedsel voor koeien lokaal te verkrijgen. De hele keten moet op de schop, dat kun je niet alleen. Dat is veel regelwerk.”
Bron: Editie NL