Vijf dagen lang is de haven van Scheveningen wederom het middelpunt van The Ocean Race. Van 11 tot 15 juni 2023 transformeert het haventerrein van Scheveningen zich in dé plek waar zeezeilen en duurzaamheid samenkomen. De race is een spectaculaire zeilwedstrijd rond de wereld. Naast het teamwork en de prestige van de sport worden ook maatschappelijke uitdagingen gekoppeld aan het zeilprogramma. Nederland heeft een lange geschiedenis in deze race en in de zeilsport. De teams worden steeds vaker, beter en meer ondersteund door onderzoekcentra en bedrijven. De trend om sport te gebruiken als testcase wordt steeds vaker ingezet.
Driedaags event
En daar haakt Topsector Water & Maritiem op in. Wederom zullen zij de Ocean Summit organiseren. Het is een driedaags evenement met elke dag een andere doelgroep. Voor een volledig overzicht van de dagen, bekijk de tijdelijke website. Mensen uit de sport worden gekoppeld aan onderwerpen als de natuur en innovatie. De zeilsport brengt steeds meer antwoorden en oplossingen naar de wal. Zo zijn tijdens de vorige editie de scheepsroutes geoptimaliseerd. Dit werd mogelijk gemaakt na data analyse opgehaald door een Nederlands team tijdens de race. Maar ook werden de zeezeilers gebruikt in een onderzoek van MC Erasmus waarin de hoeveelheid stress in haar gemeten werd. Ook werd gekeken naar hoe het menselijk lichaam omgaat met korte slaapperiodes. Onlangs heeft Tennet de traininsgschepen gebruikt om de gezondheid van de Noordzee boven kabelkruisingen te onderzoeken. Tijdens de derde dag van de Ocean Summit zal een congres georganiseerd worden waarin allerlei oplossingen, ideeën en uitdagingen verder belicht worden.
Universal declaration of Ocean rights
Tijdens de verschillende stop-overs van The Ocean Race wordt door de zeilorganisatie ook gesproken met lokale nationale en continentale partijen over een Universal declaration of Ocean rights. In de vorige editie hebben zij met het programma ‘racing with purpose’ het voor elkaar gekregen om de plastic vervuiling in alle oceanen op de kaart te krijgen. In deze tijd met grote sociale en ecologische uitdagingen waarin veel transities worden vereist, is het nodig om de wereld vanuit nieuwe perspectieven te bekijken en bouwen. Waardoor de organisatie ditmaal het onderwerp: rechten voor de natuur, op de kaart wilt zetten. Wereldwijd worden steeds meer natuurlijke entiteiten erkend als rechtspersoon: bossen, rivieren, bergen en zelfs ‘Moeder Aarde’ als zodanig. Dit is een juridische revolutie, waarin de natuur niet langer wordt gezien als een ‘object’ van eigendom, maar als een ‘subject’ met intrinsieke waarde dat vertegenwoordigd kan worden bij de rechter. Om milieuschade echt succesvol te bestrijden, zou Nederland de natuur zelf rechten moeten geven. Geluiden om de Waddenzee rechten te geven, worden steeds luider.