De Noordzee. Een verwachte spil in het realiseren en versnellen van de Nederlandse en Europese energietransitie door een groot potentieel voor CO2-arme energieoplossingen zoals wind op zee, voor energie-eilanden en CO2- en energieopslag en voor besparing op de uitstoot bij aanleg en operatie daarvan. Voorzien van een omvangrijke bestaande infrastructuur met een strategische waarde voor een toekomstig energiesysteem. Broodwinning voor de visserij, een belangrijke doorgangsroute voor de scheepvaart, leefgebied voor diverse dieren en planten, oefengebied voor defensie en een veelzijdig recreatiegebied. Met een begrensde omvang die slim moet worden verdeeld. De Noordzee. Onlosmakelijk verbonden met Nederland.
De Noordzee als icoon van Neerlands vernuft
Onze ambitie. De Noordzee een etalage maken voor Neerlands vernuft. Door de Noordzee ook te gebruiken voor icoonprojecten die laten zien hoe Nederland en de Topsector Water en Maritiem bijdragen aan het bereiken van de klimaatdoelen en tegelijk de maatschappelijke waarde van de Noordzee en het verdienvermogen van onze sector versterken. Een deltaplan voor de industrie in deze zware tijden én een modern en duurzaam visitekaartje voor Nederland. “God schiep de aarde, maar de Nederlanders schiepen Nederland”, zo luidt een buitenlandse uitspraak over ons Nederlanders. De ambitie is dat men in de toekomst hieraan zal toevoegen “…, en de Nederlanders maakten de grijze Noordzee groen.”
Een kans voor Nederland en de sector
De energietransitie biedt een kans om de zeilen aan te passen en de koers te verzetten, en de huidige situatie de ‘reset’ die nodig is om nu koers te zetten. Het is een kans om het verdienvermogen en de concurrentiekracht van onze sector te versterken en een blijvende substantiële bijdrage te leveren aan de Nederlandse economie. Zo blijkt uit de begin dit jaar uitgevoerde verkenning naar de kansen van de energietransitie voor de Topsector Water en Maritiem. De vervolgbijeenkomsten met onze achterban laten een brede steun zien voor de conclusies en het gezamenlijk oppakken van deze kansen. Onze ambitie is daarom dat de Noordzee een ‘Living Lab’ wordt van de Nederlandse Topsector op het gebied van de energietransitie, van waaruit Nederlands exportpotentieel kan worden gerealiseerd in de rest van de Noordzee en daarbuiten.
Drie integrale clusters voor een groene Noordzee
Vanuit alle ideeën zijn drie onderling samenhangende, integrale clusters geïdentificeerd, de zgn. ‘iconen’. Deze iconen sluiten goed aan bij de resultaten van de derde fase van het publiek-private onderzoeksprogramma North Sea Energy van de Topsector Energie. Daarin wordt ingezet op geïntegreerde projecten op de Noordzee met offshore wind, aardgas, waterstof en CO2. Wij streven naar een complementair programma dat zich richt op duurzame demonstratie- en uitvoeringsprojecten van de Topsector, die ontwikkelen tot een complete en duurzame keten. Het gaat dan om klimaatneutraal bouwen, varen en onderhouden, multifunctioneel gebruik van de Noordzee om ruimte te maken voor duurzame elektriciteitsproductie en het vergroenen van de energieproductie. Alle drie de clusters bieden op de korte termijn kansen op basis van bewezen en beschikbare technologieën.
Wil je meer weten over dit project: mail naar de secretaris van het Kernteam Internationaal Vincent Cornelissen