In juli 2020 starten zeven NWO-programma’s die vallen binnen het Kennis en Innovatieconvenant 2020-2023. Het betreffen uiteenlopende onderwerpen waarbij op interdisciplinaire wijze publieke en private partijen met onderzoekers samenwerken aan innovatieve oplossingen voor maatschappelijke problemen, zoals energietransitie, dementie en waterbeheer.
Met meer dan 100 miljoen per jaar zet NWO zich in op gerichte en grootschalige onderzoeksprogramma’s. Dit gaat via een afgestemd instrumentarium, gericht op verschillende samenwerkingsvormen. Dit zorgt voor grotere kans op innovatie en impact van het onderzoek. De missiegedreven calls die in juli openen zijn één van de financieringsvormen binnen het KIC, daarnaast starten in het najaar ook partnerschappen, strategische samenwerkingsvormen en praktijkgerichte instrumenten. NWO roept onderzoekers en partners op zich voor te bereiden. Houd de berichtgeving via nwo.nl/kic, @NWOnieuws en LinkedIn in de gaten!
Missiegedreven onderzoekprogramma’s
NWO ontwikkelt gedurende het jaar een beperkt aantal grote thematische calls met een omvang tussen de 5 en 15 miljoen euro, de zogenaamde missiegedreven programma’s. De onderwerpkeuze wordt namelijk bepaald op basis van geprioriteerde onderwerpen (missies) uit de door de topsectoren vastgesteld Kennis en Innovatieagenda’s (KIA’s). Onderzoekers dienen voorstellen in voor samenwerkingsprojecten, met een budget van 750.000 euro tot 4 miljoen euro per voorstel. Per call wordt een cofinancieringspercentage ingesteld.
Twee van de zeven calls
Aquatische Voedselproductie: In de komende jaren zal een groot deel van de Nederlandse Noordzee veranderen qua gebruik en inrichting. Tegelijkertijd zal de vraag om duurzaam geproduceerd voedsel, met name eiwit, en biogene grondstoffen toenemen. Dit vraagt om de verbinding van zowel biologische, maritieme, economische en maatschappelijke vraagstukken met betrekking tot de ontwikkeling van kennis over duurzame mari- en aquacultuur in de Noordzee en estuaria. De focus ligt hierbij op een duurzame aanpak van de kweek en veredeling van zeewier en schaal- en schelpdieren en de ontwikkeling van kweek- en verwerkingsfaciliteiten met aandacht voor het ecosysteem, de biodiversiteit en multifunctioneel gebruik van het water. Met deze call wil NWO onderzoeksprojecten financieren die deze uitdagingen op een interdisciplinaire manier aanpakken. Waar mogelijk wordt de aansluiting gezocht bij bestaande initiatieven.
Opening call for proposals: juli 2020
Deadline vooraanmeldingen: niet eerder dan januari 2021
budget: 5 miljoen euro
Projectgrootte: 1 – 1,5 miljoen euro
Klimaatrobuuste productiesystemen en waterbeheer: Door klimaatverandering krijgt Nederland steeds vaker te maken met lange perioden van droogte en met perioden met veel neerslag in korte tijd. Dit heeft grote gevolgen voor de land- en tuinbouw. De effecten en mogelijkheden voor oplossingen zijn afhankelijk van het lokale bodem- en watersysteem en kunnen daarom per regio sterk verschillen. Nederland staat voor de uitdaging om klimaatrobuuste land- en tuinbouwproductiesystemen in samenhang met (innovaties in) het watersysteembeheer te ontwikkelen. Daarbij zullen de maatschappelijke aspecten van beoogde innovaties meegenomen moeten worden.
Met deze call wil NWO onderzoeksprojecten financieren die deze vraagstukken op een interdisciplinaire wijze aanpakken.
Opening call for proposals: juli 2020
Deadline: niet eerder dan januari 2021
Budget: 6 miljoen euro
Projectgrootte: 1 – 1,5 miljoen euro
Voor meer informatie over de andere vijf calls, bekijk de NWO site.