Nederland heeft een naam hoog te houden als het gaat om onderzoek op het gebied van water en klimaatadaptatie. Via Topsector Water & Maritiem, het NKWK, de ‘Blauwe Route’ van de Nationale Wetenschapsagenda en reguliere opdrachten vanuit de overheid en het bedrijfsleven wordt water in vele facetten geadresseerd, zoals waterbeheer, waterkwaliteit en waterveiligheid. Het instituut Clingendael heeft uit naam van het Ministerie Infrastructuur & Waterstaat DG Water en Milieu het rapport Meer rendement uit Europese onderzoeksagenda voor water en klimaatadaptatie geschreven.
Horizon 2020
Nederland staat momenteel op de vierde plaats wat betreft het retourpercentage van onderzoeksprojecten op het gebied van water- en klimaatadaptatie in het Europese onderzoeksprogramma Horizon 2020 (H2020). Met een achterblijvende nationale onderzoeksfinanciering worden deze Europese gelden voor onderzoekers steeds belangrijker. Tegelijkertijd is deze Europese investering in waterkennis allerminst vanzelfsprekend. Er staan grote veranderingen op stapel met een naderend uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie en een nieuw onderzoeksprogramma na 2020. Hierin zal naar alle waarschijnlijkheid nog sterker worden ingezet op het adresseren van maatschappelijke uitdagingen of missies, die doorgaans meerdere onderzoeksterreinen en disciplines bestrijken. Voor Nederland is het in deze context van belang dat de Europese onderzoeksvragen en -programma’s ook relevante kennis opleveren voor Nederlandse beleidsuitdagingen en dat het kennisniveau op peil kan blijven.
Onderzoeksvraag
De hoofdvraag van dit onderzoek luidt dan ook: ‘Hoe kan het ministerie van Infrastructuur en Milieu, specifiek DGRW, beter inspelen op de koers en richting van Europees onderzoek op het gebied van klimaatadaptatie en waterkennis?’